Monday, 26 December 2011

Dengarlah ..


 entry ini dri buku ustaz IZZI HAJI ALI . suda pasti kawan - kawan , rakan tauladan , sanak saudara , sepupu sepapat , ibu - ibu , bapa - bapa, kalau yang mndengar Hot fm . mmg x asingla name ustaz ni . oke . actually ,, my entry is not about this ustaz , its about ' Mendengar ' .

UMAR AL KHATAB R.A MENENANGKAN SAHABAT YANG MARAHKAN ORANG BADWI: "BIARKAN DIA MEMBERIKAN PENDAPATNYA .. JIKA ORANG TIDAK MENGELUARKAN PENDAPAT MEREKA , MAKA MEREKA TIDAK BERGUNA . JIKA PEMIMPIN TIDAK MENDENGAR KEPADA PENDAPAT ORANG LAIN ,MAKA MEREKA TIDAK BERGUNA."

walaupun kita tahu Umar al - Khatab agak pemarah orangnya , tapi disini ternyata Umar suka mendengar seseorang yang memberi pendapat . beliau juga mengingatkan pemimpun agar suka mendengar pendapat orang bawahan .

janganlah ingat pemimpin ini hanya ketua negara sahaja . pengurus besar organisasi , ketua jabatan syarikat , ketua keluarga , dan sebagainya juga ialah seorang pemimpin .

Marilah kita menjadi pendengar yang baik kerana masalah boleh ditangani dengan mendengar . dengan mendengar , idea yang bagus boleh datang daripada sesiapa . oleh itu , jadilah kita orang yang berguna dengan dua telinga yang ada dan satu mulut , banyakkan mendengar dan kurangkan bercakap , bercakap hanya yang perlu .


Thursday, 15 December 2011

Jangan menderhakai anakmu !


Pada suatu hari, seorang lelaki telah datang kepada Amirul Mukminin, Saidina Umar al-Khattab. Lelaki tersebut telah mengadu kepada khalifah mengenai sikap anaknya yang menderhaka kepadanya. Saidina Umar lantas memanggil anak lelaki tersebut yang dikatakan telah menderhaka kepada bapanya itu.
Apabila anak itu pun sampai, Saidina Umar segera mengingatkannya akan bahaya menderhaka kepada kedua ibubapanya dan menyeru supaya anak itu menjaga hak-hak ibu bapanya. Ketika ditanya sebab dia menderhaka, anak itu menjawab, " Wahai Amirul Mukminin, tidakkah seorang anak mempunyai hak yang harus ditunaikan oleh ibu bapanya?".
"Ya," jawab Khalifah.
"Apakah hak-hak itu wahai Amirul Mukminin?" tanya anak itu.
Khalifah menjawab, " Seorang ayah wajib memilih ibu yang baik untuk anak-anaknya, memberikannya nama yang baik dan mengajarkan Al-Quran kepadanya."
Si anak itu lantas menjawab," Wahai Amirul Mukminin, sesungguhnya bapa saya tidak menunaikan satu apa pun daripada ketiga-tiga hak tersebut kepada saya. Ibu saya beragama majusi. Saya pula diberi nama Khunfusak (bermaksud 'lipas') dan juga saya tidak pernah diajar satu huruf pun dari Al-Quran."

Saidina Umar al-Khattab lantas menoleh kepada ayah anak itu dan mengatakan,"Engkau datang mengadukan kederhakaan anakmu, ternyata engkau yang menderhaka kepadanya terlebih dahulu sebelum dia menderhakai dirimu.  Engkau telah berlaku tidak baik kepadanya sebelum dia berlaku tidak baik kepada engkau."

Wednesday, 7 December 2011

Angry Birds Menurut pandangan Islam !


firstly , Credit to Amirul Aimaduddin .


Sebelum ini ramai yang mengatakan bahawa permainan game Angry Bird adalah mengutuk Islam kerana bercampur antara benda halal dan haram. Sebab manusia ini jarang untuk menilai sesuatu benda dari segi positif.

Cuba kita ambil yang positif dalam permainan Angry Bird
1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)
     Antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?

Yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!Yang putih pula?sanggup mengorbankan anaknya!

     Itu bukanlah satu pengorbanan yang senangmenghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad segala-galanya untuk mencapai satu matlamat
menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya… terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas

“Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga…”
(At-Taubah 9:110)

2) Amal Jamaie

    Dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu.

3) Tanzim (organisasi) yang tersusun

     Tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu? tidak diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbezasetiap burung mempunyai isti’ab (penguasaan) yang berbeza jadi diorang susun sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu.